Proiect grandios pentru un Campus Universitar la Oradea, chiar langa PRIMA UNIVERSITATII

Primarul Ilie Bolojan a prezentat joi, 31 mai 2018, alături de Marcela Prada, prorector al Universității Oradea și de arhitectul Petre Năstase, masterplanul campusului Universității Oradea, care intră de azi în dezbatere publică și care va definitiva proiectul de dezvoltare a Universității pentru anii următori.

Conform acestui masterplan, realizat la solicitarea Primăriei Oradea de către Adest Architecture SRL, va fi creat un campus universitar extins, situat între pârâul Peţa, cartierul Universităţii, cimitirul Rulikowski şi noua sală de sport, care să concentreze toate facilităţile de învăţământ universitar din municipiu.

Nu există orașe puternice în Europa fără cel puțin o universitate puternică. Pentru municipiul Oradea a devenit strategică dezvoltarea Universității Oradea și colaborarea cu această instituție, în condițiile în care calitatea forței de muncă a devenit cel mai important indicator pentru companiile care vin în Oradea. Alături de conectarea orașului cu Europa, de atragerea companiilor, de reabilitarea patrimoniului orașului, de dezvoltarea centrelor de locuințe,  dorim ca Universitatea Oradea să fie un alt pilon important al orașului, un magnet, un factor de atracție pentru Oradea. După realizarea masterplanului, suprafața campusului va crește cu cca 30%”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.

După definitivarea masterplanului, al cărui proiect e realizat de arhitectul Petre Năstase, municipiul Oradea dorește să realizeze împreună cu Universitatea Oradea un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prin care să fie stabilite zonele în care se va interveni cu prioritate.

Vom aloca o sumă de cca 2 milioane de euro în fiecare an pentru dezvoltarea și modernizarea Universității Oradea, astfel încât în următorii 10 -15 ani masterplanul să devină o realitate”, a completat primarul.

Masterplanul Campusul Universitar Oradea intră în dezbatere

În continuare, Marcela Prada, prorector al Universității Oradea, a precizat: ”Azi a avut loc la Universitate prezentarea acestui proiect al masterplanului. Va urma o perioadă de o lună de zile pentru dezbateri, perioadă în care colegii noștri sunt așteptați să vină cu sugesii, cu întrebări, după care în Senatul Universității se va adopta varianta finală a masterplanului”.

Arhitectul Petre Năstase a prezentat în detaliu proiectul masterplanului, precizând că un accent deosebit s-a pus pe amenajarea peisagistică, pe o foarte bună conectare între spații, pe extinderea spațiilor pietonale, a spațiilor sportive, a căminelor studențești. De menționat că Universitatea Oradea va fi conectată cu zona din jur prin piste de biciclete, dar și piste de alergare.

Masterplanul are în vedere conectarea celor două teritorii: campusul și zona de extindere spre vest. În această zonă există terenuri care aparțin Consiliului Județean, Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale.

În acest moment, Universitatea a încheiat un acord cu Consiliul Județean în vederea preluării celor trei clădiri – foste grajduri ale armatei, care vor primi funcțiuni de utilitate publică”, a spus arhitectul Petre Năstase.

Acest lucru face ca la viitoarele autorizări lucrurile să meargă mult mai ușor.

Astfel, proiectul de masterplan prevede construirea unui imobil destinat activităților studențești, construirea de cămine studențești (1300 de locuri în cămine), construirea unui bazin olimpic care va folosi apa geotermală, extinderea bazei sportive (teren de fotbal, teren de volei, sală de atletism, vestiare etc), construirea mai multor spații educaționale pentru facultăți, amenajarea unor zone administrative pentru cadrele didactice, amenajarea a 3 sere care vor deservi activitatea didactică a facultăților de profil.

sursa: infooradea.ro