Avantaje și dezavantaje ale investiției în apartamente de închiriat

Deținerea unor proprietăți de închiriat este o opțiune populară de investiții. Există multe de spus despre posibilitatea de a beneficia de închiriere în fiecare lună. În acest moment, există o gamă variată de apartamente de vânzare în Oradea care sunt preferate ca investiție imobiliară.

Pentru cineva interesat de proprietăți în scop de închiriere, există o gamă largă de detalii de luat în considerare înainte de a cumpăra prima proprietate. Să vedem care sunt opțiunile pro și contra acestui gen de investiție.

Pro: Venituri plus apreciere

Proprietatea de închiriat oferă investitorilor un flux constant de venituri din contractele de închiriere. Încasările din venitul obținut din chirii sunt adesea destul de atractive. În plus față de veniturile din închiriere, un investitor imobiliar poate beneficia și de aprecierea valorii unei proprietăți în timp. Proprietatea închiriată care este bine pozitionată pe piață și produce venituri are și posibilitatea de a spori în valoare în timp. De aceea este recomandată  o investiție în apartamente de vânzare noi în Oradea, în cartierele rezidențiale.

Pro: Utilizarea efectului de levier

Achiziționarea unei investiții imobiliare poate fi finanțată, reducând costul inițial pentru cumpărarea unei proprietăți. Investitorii cumpără proprietăți de închiriat folosind credite și pot finanța investiția cu o ipotecă. Pârghia crește rentabilitatea investiției din orice apreciere a prețului unei proprietăți. De exemplu, dacă o proprietate de închiriere este achiziționată cu un avans de 10% și proprietatea crește cu 10% în valoare, investitorul a realizat o rentabilitate de 100% a capitalului său investit. Faptul că proprietatea asigură datoria permite investitorilor să împrumute bani pentru a cumpăra investiții imobiliare la o rată a dobânzii mai mică decât cea a datoriilor personale obișnuite.

Pro: avantaje fiscale

Codul fiscal oferă mai multe avantaje investitorilor imobiliari. Venitul din închiriere este impozabil numai în măsura în care venitul depășește cheltuielile din ipotecă și impozite. Dacă proprietatea crește în valoare, ipoteca poate fi refinanțată la o sumă mai mare, iar capitalul propriu poate fi scos fără taxe.

Contra: Cheltuieli neașteptate

Un dezavantaj major al proprietății de închiriat este eventualitatea unor cheltuieli suplimentare neașteptate. O reparație la domiciliu sau procesul de găsire a unui nou chiriaș conduce duce la costuri pe care investitorul trebuie să le acopere. Conductele de apă sparte sau necesitatea unor electrocasnice noi pot însemna sume de bani pe care investitorul trebuie să le plătească pentru a menține locuința închiriată. Casele au nevoie atât de întreținere continuă, dar deseori și de de reparații majore. Un investitor care închiriază o casă ar trebui să aibă un fond de urgență rezervat pentru a plăti cheltuieli neașteptate. Este recomandată investiția în apartamente noi, care sunt mai simplu de întreținut în timp.

Contra: Lipsa chiriașilor și perioade neacoperite cu chirii

Dacă un apartament nu este închiriat, investitorul are de plătit toate cheltuielile și nu are venituri care să le compenseze. Poate dura câteva luni și poate genera costuri găsirea un nou chiriaș. Un chiriaș rău platnic poate duce la mai multe probleme decât lipsa unui chiriaș. Locatarii  pot deteriora proprietatea, nu plătesc chiria la timp sau deloc și chiar pot implica proceduri judiciare. Selecția chiriașilor este un aspect foarte important pentru proprietarii de apartamente.

Dacă ai de gând să investești într-o proprietate pe care s-o închiriezi, ai acum la dispoziție apartamente de vânzare în Oradea, la oferte excelente.